Żadne zadanie nie jest szczególnie trudne, jeśli podzielisz je na mniejsze zadania - Henry Ford...

12 października w Filharmonii Szczecińskiej odbędą się pierwsze na Pomorzu Zachodnim Targi Pracodawców. To wydarzenie skierowane jest zarówno do osób planujących zmianę pracy, jak również do młodych ludzi, dopiero wkraczających na rynek pracy.

Zapraszamy do udziału w misji gospodarczej i giełdzie kooperacyjnej w Niemczech w dniach 24–26.09.2017 dla firm z sektora spożywczego.

Serdecznie dziękujemy za uczestnictwo w Walnym Zgromadzeniu Członkiń i Członków ZPPZ Lewiatan, które odbyło się w Pałacu Maciejewo w dniach 9 i 10 czerwca.

23 marca odbyło się seminarium dotyczące kluczowych zmian z zakresu zmian podatkowych.To kolejne spotkanie w ramach Zachodniopomorskiej Akademii Lewiatana.

Biznes to dobry wybór (z dn. 05.02.2013 r.)

W dniu 7 lutego 2013 r. Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego przekaże przedsiębiorcom z regionu nominacje do galerii „Biznes.Dobry wybór”. Wręczenie nominacji odbędzie się podczas spotkania noworocznego przedsiębiorców w gościnnych progach Restauracji Rosyjskiej.

Nominacje są efektem ogólnopolskiego konkursu, mającego na celu wyłonienie przedsiębiorców, z których dany region może być dumny. Poszukiwano przedstawicieli biznesu, którzy odnieśli sukces w biznesie, działalności społecznej i edukacyjnej oraz w zakresie zarządzania zasobami ludzkimi.

W całej Polsce wyłoniono 120 przedsiębiorców, w tym 5 z województwa zachodniopomorskiego. W galerii „Biznes. Dobry wybór” nasz region reprezentują: Grzegorz Dobosz  (Zakład Produkcji Spożywczej „DOBOSZ”), Ireneusz Miski, (Tieto Poland Sp. z o.o.), Zbigniew Wielgosz (GBS Bank), Tomasz Adamczyk (EPA Sp. z o.o.) oraz Artur Kornobis (OBJECTCONNECT Sp. z.o.o.).

Ogólnopolski projekt Lewiatana „Poprawa wizerunku przedsiębiorców”, w ramach którego zorganizowano konkurs „Biznes. Dobry wybór”, to inicjatywa promująca przedsiębiorczość oraz kreująca pozytywny wizerunek reprezentantów biznesu.

Po dwudziestu latach przemian gospodarczych i społecznych przedsiębiorcy nadal walczą ze stereotypami i negatywnymi przekonaniami na swój temat. Pokutuje utrwalany w PRL wizerunek „badylarza” – przedsiębiorcy, który bogaci się kosztem biednych obywateli, jest nieuczciwy i chytry.

Negatywny wizerunek jest stereotypem, który choć powoli to szczęśliwie przegrywa walkę z rzeczywistością. Około 80% pracowników sektora prywatnego w zachodniopomorskim szanuje swojego pracodawcę. Zdecydowana większość deklaruje, że otrzymuje urlopy w pełnym wymiarze, dokumentacja czasu pracy jest prowadzona skrupulatnie,  przestrzegane są zasady bhp,  pracownicy są szkoleni na koszt pracodawcy, a praca jest dobrze zorganizowana. Niestety, tak pozytywny pogląd dot. przedsiębiorcy jest w w Polsce w mniejszości.

Pokazywanie przedsiębiorczości przez pryzmat inicjatyw takich jak galeria „Biznes. Dobry wybór” ma na celu pokazanie dobrych stron biznesu: mądrze kierowanego przedsiębiorstwa, zarządzania zasobami ludzkimi w duchu partnerskim, a także wkładu w inicjatywy społeczne i edukacyjne. Przykłady zawarto w specjalnym raporcie przygotowanym przez PKPP Lewiatan.