"Osoba, która twierdzi, że coś nie może być zrobione, nie powinna przeszkadzać tej, która właśnie to robi."

12 października w Filharmonii Szczecińskiej odbędą się pierwsze na Pomorzu Zachodnim Targi Pracodawców. To wydarzenie skierowane jest zarówno do osób planujących zmianę pracy, jak również do młodych ludzi, dopiero wkraczających na rynek pracy.

Zapraszamy do udziału w misji gospodarczej i giełdzie kooperacyjnej w Niemczech w dniach 24–26.09.2017 dla firm z sektora spożywczego.

Serdecznie dziękujemy za uczestnictwo w Walnym Zgromadzeniu Członkiń i Członków ZPPZ Lewiatan, które odbyło się w Pałacu Maciejewo w dniach 9 i 10 czerwca.

23 marca odbyło się seminarium dotyczące kluczowych zmian z zakresu zmian podatkowych.To kolejne spotkanie w ramach Zachodniopomorskiej Akademii Lewiatana.

Potrzebny dialog zamiast strajku (z dn. 26.03.2013 r.)

Dziś na Śląsku odbywa się zapowiadany od tygodni strajk. W Szczecinie trwa pikieta, będąca wyrazem poparcia dla strajku generalnego. Związkowcy grożą, że we wrześniu protesty obejmą cały kraj, jeśli rząd nie przystanie na ich żądania.

Ogłoszenie strajku generalnego w trakcie trwania negocjacji w Trójstronnej Komisji jest niezrozumiałe – miejsce to 19 lat temu uczestnicy dialogu społecznego wyznaczyli sobie jako odpowiednie do rozstrzygania sporów pomiędzy pracobiorcami, pracodawcami i rządem.

Tym bardziej niezrozumiałe są postulaty związków zawodowych. Objęcie stawką ZUS umów zleceń, ograniczenie umów o pracę na czas określony czy podwyższenie najniższego wynagrodzenia przyczynią się do upadku wielu mikro, małych i średnich przedsiębiorców. W czasie spowolnienia gospodarczego podwyższanie kosztów pracy na pewno nie poprawi sytuacji na rynku pracy. Decyzje doprowadzające do upadłości przedsiębiorstw w żadnej mierze nie przysłużą się poprawie sytuacji finansowej zatrudnionych w nich pracowników i zwiększeniu miejsc pracy.

Zamiast wywoływać konflikty uliczne, należy wrócić do Centrum  Dialogu Społecznego i podjąć zapoczątkowaną już próbę wypracowania perspektywicznego programu uzdrowienia sytuacji na rynku pracy – chroniącego zarówno prawa pracowników, jak i gwarantującego stabilny rozwój firm, które tworzą miejsca pracy. Bo o prawach pracowników będziemy mogli dyskutować tylko wtedy, kiedy zatrudniające ich  firmy będą w dobrej kondycji.